Operasyon sonrasında eskisi gibi gözlüklerinize bağımlı yaşamaktan kurtulacaksınız. Göz içine yerleştirilecek olan merceğin derecesi operasyon öncesinde yapılan biometri ölçümü ile belirlenmektedir. Her göz derecesi ve yapısı birbirinden farklıdır. Bu yüzden hiçbir doktor gözünüzün 20/20 görme kazanacağı garantisini %100 veremez. Astigmatın yada miyop-hipermetrobun kalması durumunda ikinci seans excimer laser tedavisi olmanızda sakınca yoktur. Ancak ayrıntılı kornea topografi ve pakimetri gibi ölçümler ile kornea kalınlığı ve haritası değerlendirilerek doktorunuz size bu konuda bilgi verecektir. İleriki hayatınızda katarakt gelişme riskini kesinlikle taşımıyorsunuz. Operasyon sırasında gözünüze yerleştirilen mercek uzak görmenizi netleştirecektir.
Refraktif Cerrahi
Güncelleme Tarihi : Haziran 5th, 2020 at 08:55 am
Astigmatik Keratotomi
Astigmat, uzak ve yakın görmeyi bozan kırma kusurudur. Gözümüzün en ön tabakası olan korneada şekil bozukluğu olmasından kaynaklanabilir.
Astigmatın tedavisinde kullanılan gözlük ve kontakt lens gibi cerrahi olmayan yöntemler özellikle ileri derecede numaraları olan hastalar için yetersiz kalmaktadır. Bu yöntemler ile çoğunlukla kaliteli görme düzeyi elde edilemez, ya da kullanım sıkıntılı olabilir.Cerrahi tedaviler arasında ilk sırada Excimer Laser tedavisi yer almaktadır. Ancak her gözün yapısı laser tedavisine uygun olmayabilir. Excimer Laser tedavisine uygun olmayan gözler için alternatif olarak geliştirilen yöntemlerden birisi de astigmatik keratotomi adı verilen yöntemdir.
Oldukça kısa süren, basit bir işlemdir. Steril ameliyathane şartlarında uygulanır. Gözümüzün kornea tabakasına ufak çizgi şeklinde kesiler uygulanır. Bu kesiler özel bir alet kullanılarak yapılır. Kesinin uzunluğu ve derinliğini belirlerken, her astigmat derecesine göre önceden belirlenen nomogramlardan yararlanılır.
Bu tedavi yaklaşık 4 dereceye kadar olan astigmatlarda başarılıdır. Tedavi sonrasında amaçlanan durum astigmatın gerilemesidir. Bazen ikinci seans uygulama gerekebilir veya korneanın yapısı uygun ise excimer laser ile kalan astigmat tedavi edilebilir
Lens Ekstraksiyonu
Gözümüzün içindeki mevcut kendi doğal lensimizin çıkarılarak, yerine gözünüzün özelliklerine uygun merceğin yerleştirilmesidir. Bu mercek, sizin gözlük kullanma ihtiyacınızı ortadan kaldırmaktadır. Hayat boyunca gözünüzde güvenli olarak kalan bu lenslerin gün içinde kontakt lens gibi takıp çıkarılmaz. Özel herhangi bir bakım gerektirmez. Ya da bu lenslerin göz içerisinde hissedilmesi kesinlikle söz konusu değildir.
Miyop, hipermetrop ve astigmatizma gibi kırma kusurlarını düzeltmek için günümüzde bir çok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bunlar arasında excimer laser (LASİK, LASEK, PRK) astigmatik keratomi, refraktif lens değişimi gibi bir çok yöntem sayılabilir. Bu yöntemler arasında en sık, çoğunlukla da ilk olarak tercih edilen laser tedavisi olarakta bilinen excimer laser (LASIK) yöntemidir. Ancak laser tedavisi için belirli bir yaş düzeyine, ideal bir kornea kalınlığına, kornea haritasına ve belirli bir göz numarasına sahip olmak gerekmektedir. Excimer laser tedavisi her zaman gözünüz için ideal tedavi olmayabilir. Bu yüzden bu gözlere özel diğer alternatif tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Bunlar arasında en güvenli, kalıcı ve stabil olarak uygulanan tedavi yöntemlerinden biriside refraktif lens değişimi yöntemidir.
Doktorunuz ilk olarak görme düzeyinizi değerlendirerek, gözlük numaralarınızı belirleyecektir. Bu değerlendirme sonrasında göz içine yerleştirilecek merceğin numarasını belirleyen özel bir cihaz yardımıyla gözünüzün lens ölçümü alınacaktır. Bu ölçümü alırken, personelimiz gözünüzü damla ile uyuşturduktan sonra dakikalar içinde ve kısa süren işlem sonrasında mercek numaralarınız belirlenecektir.
Refraktif lens değişimi operasyonu sonrasında laser operasyonu olunmasında hiçbir sakınca yoktur.
Katarakt gözünüzdeki doğal merceğinizin matlaşmasıdır. Bu operasyon sırasında gözünüzdeki kendi doğal merceğiniz alındığı için hayat boyu katarakt operasyonu olma ihtimali kesinlikle yoktur.
Operasyondan önce kan sulandırıcı ilaçları hekime danışmakta fayda vardır. Genellikle tercih edilen topikal ve lokal anestezidir. Lokal anestezi alacak olan hastalarımızın ise hafif şekilde kahvaltısını yaparak ya da öğününü alarak gelmelerinde sakınca yoktur.
Operasyona girmeden önce odanızda sakinleştirici ilaç verilecektir. Operasyon lokal anestezi altında uygulanabilmektedir. Yani doktorunuz gözünüzü hareket ettirmemeniz için ve ağrı hissetmemeniz için gözünüzün çevresine uyuşturucu ilaç yapacaktır. Genellikle operasyon süresince ağrı hissedilmez, sadece ufak dokunma hissi olabilir. Lokal anestezi yapılan hastalar uyanık olacağı için doktor ile iletişim kurabilirler. Gözünüz steril edildikten sonra göz kapaklarınızın açık durmasını sağlayacak ufak bir alet yerleştirilecektir. Operasyon sırasında gözünüzün kornea tabakasından küçük bir kesi yapılır. Fako cihazı ile mevcut lensiniz alınarak, yerine sizi gözlüklerinizden kurtaracak saydam lens yerleştirilir. Gözünüze özel durumlar haricinde dikiş konulmaz. Operasyon süresi yaklaşık 10 dk kadardır.
Ameliyat sonrasında dinlenmeniz için odanıza alınacaksınız. Birkaç saat dinlendikten sonra evinize gitmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Operasyon günü gözünüz kapalı olacaktır. Gözünüz kapalı olduğu süre içerisinde ağrı, batma hissi olabilir, normaldir. Ağrı kesici almanızda hiçbir sakınca yoktur. Ameliyattan bir gün sonra tekrar kontrole geleceksiniz ve kullanmanız gereken damlalarınız size doktorunuz tarafından anlatılacaktır. Operasyon sonrasında gözünüzde özellikle ilk günler kızarıklık, sulanma, ışığa hassasiyet gelişebilir. Bulanık görme birkaç hafta devam edebilir, gün içinde dalgalı görme, bulanık görme devam edebilir. Damlalarınızı kullandığınızda ilerleyen günlerde bu semptomlar geçecektir. Gözlerinizi kesinlikle bastırarak ovalamayın, ilk günlerde su sabun kaçırmamaya dikkat edin.