CROSSLINK (CCL- CORNEAL CROSS LINKING)
Crosslink tedavisi ile korneadaki kollajen lifler arasındaki bağlar güçlendirilmektedir. Dolayısıyla bu tedavi adeta göze verilen bir vitamin gibi korneanın yapısını güçlendirilmesine yardımcı olur. Ultraviyole A ve damla formunda riboflavin kullanılarak korneadaki kollajen lifler arasındaki bağların arttırılması ve korneanın daha güçlü hale gelmesi sağlanır. Bu amaçla Ultraviole A ve sıvı riboflavin kullanılmaktadır. Korneaya uzun süre riboflavin damlatılmakta ve takiben kornea üzerine UV-A uygulanarak çapraz bağlantıların oluşması sağlanmaktadır.Yapılan çalışmalar Korneal crosslinkingin keratokonus hastalığının ilerlemesini durdurduğunu göstermiştir.Crosslinking tedavisinde amaç hastalığın ilerlemesini durdurmaktır. Ancak kornea yapısının güçlenmesi ve kornea dikliğindeki kısmi azalmaya bağlı görme artışları olabilmektedir.
Crosslinking tedavisi Intacs veya kornea nakli ile beraber uygulanabilir mi ?
Evet uygulanabilir. Crosslinking tedavisi Intacs tedavisi öncesi veya sonrası, kornea nakli sonrasında uygulanabilmektedir. Bu tedavi ayrı bir cerrahi işlem olarak düşünülmemelidir. Çünkü göz içine cerrahi bir müdahale söz konusu değildir, göze dokunulmadan sadece ışın gönderilerek uygulanmaktadır.
Crosslinking tedavisi güvenilir mi ?
Yeterli derecede kornea kalınlığı olması bu tedavi için zorunlu kriterlerden birisidir. Göze işlem öncesi damlatılan riboflavin isimli damla, göz içine girerek gözün zarar görmesine engel olmaktadır.
Intacs nedir?
INTACS yani korneal halkalar; keratokonus hastaları için geliştirilen tedavi yöntemlerinden birisidir. 2 adet saydam olarak izlenen yarım daire şeklindeki küçük parçalar kornea içine yerleştirilir. Bu minik halkalar göze İntralase yani laser yöntemi ile tünel açılarak yerleştirildiği için hem çok kısa sürede tamamlanır, hem de işlem sırasında herhangi bir komplikasyon söz konusu değildir. Bu halkalar dışarıdan bakıldığında fark edilmez ve en önemlisi kontakt lens gibi hissedilmesi söz konusu değildir. İstenildiği zaman kolayca çıkarılabilen halkalar, görme merkezine yerleştirilmediğinden görmeyi etkileyecek herhangi bir kalıcı iz bırakmaz. Değişik kalınlıkta tipleri olan halkalar, keratokonus hastalığının derecesine göre tercih edilerek yerleştirilir. Korneaya halka yerleştirilmesinde hedeflenen, korneanın merkezi bölümünün normal anatomik pozisyona döndürülmesidir. Bu tedavi ile keratokonus hastalarında, gözlüksüz olan görme miktarı artacaktır. Gözlük numarasının düşmesi beklenir.
Intacs Nasıl Uygulanır?
INTACS 2 aşamada gerçekleşir
- Intralase (LASER) ile tünel (15 sn.)
- Halkaların yerleştirilmesi (maks. 5 dk.)
- Postoperatif dönemde günlük hayattan herhangi bir kısıtlama önerilmemektedir. Sadece birkaç hafta damla kullanımı ile takip edilmektedir.