Katarakt Tedavisi
Güncelleme Tarihi : Mart 4th, 2024 at 02:11 pm
Katarakt Nedir?
Katarakt, göz hastalıklarından en yaygın görülenidir. Sağlıklı bir gözde lens saydamdır, ışınların doğrudan retinaya ulaşmasını sağlar. Saydam lens keskin ve net bir görüntü oluşturur. Katarakt, lensin görmeyi engelleyecek şekilde opaklaşması yada sislenmesidir. Daha çok ışının göz içine girmesi engellendiği için bu durum görmede azalmaya neden olur. Sanki kirli bir camdan dışarıya bakar gibi objelerin netliği ve renkleri net seçilemez. Gözdeki doğal lensin opaklaşması devam eden bir süreçtir.
Kataraktın tedavisi bugün için ancak ameliyatla mümkün olmaktadır. Modern tekniklerin gelişimi ile günümüzde katarakt ameliyatı iğnesiz, narkozsuz ve hastanede yatmadan yapılabilmektedir. Ameliyatla saydamlığını yitirmiş merceğiniz alınmakta, onun yerine numarası hesaplanmış yapay göz içi lensi (IOL) konulmaktadır.
Kataraktın Belirtileri Nelerdir?
- Görmede yavaş yavaş azalma
- Işığa hassasiyet, kamaşma
- Çift görme
- Okuma zorluğu
- Sonradan ortaya çıkan miyopi
- Renklerin soluklaşması ve sararması
Katarakt Ameliyatı Nedir?
Katarakt gelişiminin durdurulması ya da geriye döndürülmesi tıbbi tedavi ile mümkün değildir. Katarakt tedavisinde uygulanacak tek tedavi yöntemi cerrahidir (Katarak Ameliyatı).
Katarakt olan mevcut lens göz içinden alınarak yerine saydam yapay mercek yerleştirilir. Katarakt ameliyatı operasyonunda eskiden dikişli yöntem kullanılıyordu. Artık günümüzde Katarakt operasyonları için modern yöntemler geliştirildi.
Fakoemülsifikasyon denilen en modern katarakt cerrahisi yönteminde korneadan çok kısa bir kesiden göz içine girilerek ultrason enerjisi ile lens çok minik parçalara ayrılarak vakumla çekilmektedir. Bu küçük kesi yerinden göz içine katlanabilir mercek yerleştirildikten sonra dikişsiz bir şekilde operasyon tamamlanmaktadır. Fakoemülsifikasyon yöntemi, geniş bir kesi olmadığı ve kapalı sistemde çalışıldığı için erken dönemde görme düzeyini artıran oldukça güvenli komplikasyonu çok az olan bir yöntemdir. Katarakt Ameliyat Cerrahisinde standart olarak lokal anestezi uygulanmaktadır.
Katarakt ameliyatı sonrası hastaların yakın ve uzak gözlüklerinden tamamen kurtulma şansı vardır. Eğer standart, tek odaklı bir mercek tercih edilirse, ameliyattan sonra özellikle yakın gözlüğü muhakkak kullanılması gerekir. Eğer çok odaklı (multifokal) bir lens tercih edilirse ameliyattan sonra yakın ve uzak gözlüklerinden ömür boyu kurtulmak mümkün olur. Üç odaklı (trifokal) akıllı lensler ile hastaların uzak ve yakın mesafeyi, bunlara ilave olarak ara mesafeyi de gözlük kullanmadan görmeleri mümkündür. Böylece bütün mesafelerde gözlüksüz görme mümkün olabilmekte, günlük hayat konforu artmaktadır.
Yani katarakt ameliyatında seçilen merceğe bağlı olarak hasta sonraki yaşantısını net görüş konforuyla geçirebilir.
Göz İçi Lens Çeşitleri
Monofokal Plus Göz İçi Lensler
Bu tür mercekler, normal Monofokal merceklere kıyasla sadece uzak mesafeyi değil, aynı zamanda orta mesafede görüşü anlamlı bir derecede iyileştirmektedir. Bu sayede orta mesafede görüş gerektiren; bilgisayar/tablet kullanma, arabanın hız göstergesini okuma, alışveriş sırasında rafları okuma ve engebeli arazide yürüme gibi birçok aktivite, gözlüğe gerek kalmadan yapılabilmektedir. Sadece yakın mesafede görüş için yakın gözlüğüne ihtiyaç olabilmektedir.
Trifokal Göz İçi Lensler
Tüm mesafeler genelinde net görüş için tasarlanmıştır.
Günümüzün en gelişmiş göz içi lensleri olan Trifokal Lens yani akıllı mercek (Göz İçi Lensler) uzun yıllardır katarakt tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Akıllı Trifokal Mercek (Göz İçi Lensler) retinaya, beynin daha sonra birleştirilerek tek bir görüntü haline getirdiği birden fazla görüntüyü aktarmak için tasarlanmışlardır ve progresif gözlük camlarına benzer bir biçimde hastaların çeşitli uzaklıklardaki cisimleri net bir şekilde görebilmelerine izin verirler.
Akıllı Trifokal Mercek (Göz İçi Lensler) yalnızca uzak mesafeyi netleştirmekle kalmayıp konforlu bir okuma mesafesi de sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Akıllı göz içi trifokal lens tipi ayrıca, yemek hazırlama ya da bilgisayar kullanma gibi gündelik etkinliklerin gerçekleştirilmesi için temel ihtiyaç olan iyi bir orta mesafe görüşü de sağlamaktadır.
Trifokal Göz İçi Lensler (Akıllı Lensler) Kimlere Uygulanabilir?
Akıllı Trifokal Mercek (Göz İçi Lensler) sadece katarakt problemi olanlarda değil, 45 yaşın üzerinde olup yakın mesafeyi gözlüksüz görmek isteyen hastalar için de uygulanabilir. Hekim hastaların gözünün katarakt ameliyatı öncesi trifokal lens yani akıllı mercekler için uygunluğunu detaylı göz muayenesi sonucunda belirlemektedir.
İlave İşlevlere Sahip Göz İçi Lensler
Kişisel görme ihtiyaçları için
Kişisel görme ihtiyaçları için
Hastaların kişisel gereksinimlerini karşılamak için gelişmiş göz içi lensler mevcuttur. Bu göz içi lensler tasarımlarına bağlı olarak, gelişmiş kontrast algısı ilave faydalar sağlayabilmektedir.
Asferik Göz İçi Lensler
Asferik (yuvarlak olmayan) optik şekilleri sayesinde bu lensler ışık demetlerinin retina üzerine en iyi şekilde odaklanabilmesini sağlayarak özellikle yetersiz ışık koşullarında (akşam ya da gece) görüş kalitesini ve kontrast keskinliğini geliştirmeye yardımcı olabilirler.
Astigmat Hastaları İçin Torik Lensler
Göz içi lensler aynı zamanda astigmat gibi mevcut görme bozukluklarını düzeltmeye de yardımcı olabilirler. Bu sorunu olan hastalar için özel olarak tasarlanmış torik göz içi lensler korneanın düzensiz şeklini telafi edecek özel bir görüş düzelmesi sağlarlar. Silindirik merceklere sahip gözlüklerde olduğu gibi, torik göz içi lensler farklı düzeltici güçlere sahip silindirler içerirler. Bu lensler monofokal, bifokal ve trifokal lens (akıllı) optik tasarımlarla sunulmaktadır.
Doğru Lensin Seçilmesi
Bir göz içi lens seçimi yapmak son derece kişisel bir konudur. Yalnızca tıbbi ön gereklilikler değil hastanın bireysel ihtiyaçları ve kişisel tercihleri de dikkate alınmalıdır. Size en uygun göz içi lensi seçmenize yardımcı olması için göz doktoruna danışınız.