Gözlerimizi düzenli olarak muayene ettirmek sağlıklı ve mutlu bir yasam sürmemiz için son derece önemlidir. Gözlük kullanan veya kullanmayan herkesin şikayeti olmasa bile yılda bir kez göz muayenesi yaptırması gereklidir. Göz muayenesi yaklaşık olarak 25-30 dakika sürebilir.
Genel göz muayenesinde yapılan işlemler;
Göz tansiyonu ölçümü; göz tansiyonu (glokom) hastalarında erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Manuel veya özel bir cihaz yardımıyla göz tansiyonu ölçümleriniz yapılır.
Görme keskinliği ve gözlük muayenesi, özellikle çocukluk döneminde göz tembelliğine bağlı görme kayıplarının önüne geçilir. Kırma kusurlarının tespiti yapılır.
Göz kapaklarının muayenesi; göz kapaklarının şekli, hareketi, kapanıp açılma fonksiyonları, rengi, iki kapak arasındaki farklılıklar, şişlik, kitle olup olmadığı, gözyaşı kanalı, gözyaşı bezleri ve göz çevresinin muayeneleri yapılır.
Göz kaslarının muayenesi, şaşılık, çift görme muayeneleri yapılır ve göz kaslarının durumu belirlenir.
Göz dibi muayenesi; Damla damlatılıp göz bebeği büyütülerek yapılan bu muayene ile özellikle diyabet ve hipertansiyon gibi sistemik hastalıkları olanlarda retina tutulumuna bakılır. Erken tanı çok önemlidir.
Biomikroskobik Muayene; Özel cihazlar yardımı ile iris, kornea, lens ve retina tabakasının detayları incelenir.
Bebeklerde ilk göz muayenesi; çocuk doktorunun yönlendirmesiyle ilk 6 ayda gerçekleştirilebilir. Rutin göz muayenesi için her bireyde olduğu gibi yıllık takibe alınır.