Korneal flep oluşturma aşamasında Intralasik’te Intralase isimli laser kullanırken, LASIK’te flep mikrokeratom denilen bıçak yardımı ile kaldırılır. Intralasik tekniğinde laser ile flep oluşturulmasının yukarıda sayılan avantajları ve kolaylığı hekim ve hasta açısından diğer yönteme göre üstünlük sağlar.

Excimer Lazer
Excimer Laser Nedir?
Oftalmolojide kırma kusurlarını tedavi etmek için kullanılan laser cihazıdır. Miyop hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurları, belirli bir disiplin ve standartlara uygun olarak düzeltilir.
Bu yüzden, Excimer laser cerrahisi kuralları ve sonuçları belli olan güvenilir bir yöntem olarak tıp dünyasındaki yerini almıştır.
Excimer laserin ürettiği UV ışığı kornea dokusunu belli bir biçimde incelterek yeniden şekillendirmekte ve kırma kusurlarını bu yolla düzeltmektedir. Kendi içinde Eye Tracker (göz izleme modülü) vardır. Hasta gözünü oynatsa dahi laser ışınlarını kontrol eden bir sistem içerir.

Muayene ve Tetkikler Nelerdir?
Hastaya yaptığımız ön tetkik ve muayenede iki önemli unsur vardır.
- Hastanın gözü tedavi için uygun mu?
- Eğer uygunsa hangi tip tedavi en başarılı sonucu verecek?
Kornea topografisi ile kornea yüzeyinin özellikleri belirlenir. Pakimetri ile kornea kalınlığınız ölçülür. Kornea kalınlığı cerrahide göz numaranız kadar önemli bir parametredir. Detaylı muayenelerde pupil çapınız, görme keskinliğiniz, göz tansiyonunuz, biyomikroskopik muayeneniz yapılır.Yapılan muayeneden sonra refraktif cerrahınız ameliyatınızı planlayacak ve size gözünüzle ilgili bilgileri verecektir.
- iDesign WaveFront
- İlasik
iDesign WaveFront
Advanced CustomVue LASIK kişiye özgü laser uygulama ve kişiye özgü en iyi görmeyi sağlama açısından en gelişmiş yöntemdir. Gelişkin wavefront cihazları gözden çok hassas bir şekilde her göze özgü detaylı ölçümleri ve sapmaları alarak bu bilgileri analiz eder ve direkt excimer laser cihazına gönderir. Wavefront analizatöründen gelen bilgiler excimer cihazının tüm laser akışını kontrol eder. Yani laser uygulanımı tamamen wavefront cihazı rehberliğinde olmaktadır.
- Standart LASIK ile kıyaslandığında kontrast ayırımında daha az etkilenme olur.
- Gece görüşü standart LASIK’ten daha kalitelidir.
- Gözlük ve kontakt lenslere göre gece görüşü daha iyidir.
- Görme kalitesi ve keskinliğinde, kontakt lens ve gözlüklerden daha kaliteli görmeye ulaşabilme potansiyeli söz konusudur.
Idesign Wavefront Analizatörü görme sistemindeki tüm aberasyonları ayırt edebilme yeteneğindedir. Halbuki gözlük, kontakt lensler ve standart Lasik gözün ancak düşük aberasyonlarını düzeltebilirler. Advanced CustomVue LASIK ise gözün hem düşük hem de yüksek aberasyonlarını giderebilme yeteneğindedir. Bu nedenle Advanced CustomVue LASIK görmeyi gözlük ve kontakt lens kullanımındaki düzeyden daha iyi hale ulaştırılabilme potansiyeline sahip tek yöntemdir.
Birçok araştırma göstermiştir ki Advanced CustomVue LASIK sonrası hastaların çok büyük bir bölümü gece görmelerini operasyon öncesinden daha iyi veya çok daha iyi olarak tanımlamışlardır. Hastaların çok az bir bölümünde gece şikayetleri olmuştur ki bu oran klasik LASIK uygulama sonrası rahatsızlığa göre çok daha düşüktür. Sonuç olarak denebilir ki Advanced CustomVue LASIK sonrası gece görüşü kontakt lens veya gözlük kullanımına göre daha iyidir.
iLASIK
Lasik Operasyonu iki temel aşamadan oluşur:
- Korneal flep oluşturma
- Korneanın tetkik sonuçlarına göre yeniden şekillendirilmesi.
Geleneksel olarak LASIK Operasyonu’nda korneal flep mikrokeratom adı verilen bir bıçak yardımıyla oluşturulur. Literatürde; LASIK risklerinin ve komplikasyonlarının büyük bir kısmının flep oluşturma sırasında gerçekleştiği tanımlanmıştır. Cerrahi teknikler ve cerrahi ekipmanlar sonuçların tatmininin yükseltilmesi ve komplikasyonların azaltılması için modifiye edilip güncellenmiştir. Ancak hiçbir yenilik Intralase Femtosecond Laser kadar LASIK’ te çığır açmamıştır.
Intralase; önceden programlanan derinlikte ve pozisyonda korneal flep oluşturmak için kızılötesi laser ve Intralasik yazılımını kullanmaktadır. Hastanın korneasında önceden hesaplanan derinlikte ince bir flep su baloncukları ve karbondioksit yardımıyla oluşturulur. Bu baloncuklar kornea yatağı ile flep arasında pürüzsüz bir yüzey oluşturulmasını sağlar. Laser enerjisi ne korneanın yapısını bozar ne de etkiler. Oluşturulan ince flepten dolayı bir zarar ya da değişiklik de söz konusu değildir. 3 mikronluk laser spotu iğne ucu kadar ince hassasiyetle operasyonun uygulanmasına imkan vermektedir. Intralase paterni laser enerjisini önce esas noktadan, daha sonra da kornea üzerinde ileri geri giderek zig zaglar çizerek uygular. Son olarak laserle korneadan bir kesi esas nokta sabit bırakılarak oluşturulur. Tüm bu süreç her göz için yaklaşık olarak 13 saniye sürmektedir.
- Intralase ile ince flep kaldırabilmemiz dolayısı ile yüksek kırma kusurlu hastalarımıza excimer laser uygulayabilmekteyiz.
- Intralase LASIK uygulamasını tamamen baştan sona laser yöntemi haline getirir. Kontrol tamamen bilgisayarla ve yüksek hassasiyettedir.
- Intralase ayrıca yerine tekrar geri yatırıldığında daha iyi oturan bir flep oluşturur.
- Intralase kullanılarak flep oluşturma ağrısız ve kornea üzerine çok daha az basınç oluşturulduğu için çok daha rahattır.
- Intralase tekniğinde herhangi bir bıçak kullanılmaz, göze bıçak temas etmez. Flep su buharı ve karbondioksit yardımıyla oluşturulur.
- 1. Basamak : Gözün en ön kısmında yer alan ve kornea adı verdiğimiz saydam saat camı şeklinde olan ve adeta kuvvetli bir mercek görevi gören yaklaşık 550 mikron kalınlığındaki ince dokudan, oldukça dikkatli bir kesim yaparak ince bir tabaka ( korneal flep ) kaldırılır.
2. Basamak : Kaldırılmış olan korneal flep korunarak altta geri kalan kornea yüzeyine bilgisayar kontrollü excimer laser uygulanır.
LASEK
Düşük ve orta derecede kırma kusurlarının tedavisinde uygulanabilen bir tedavi seçeneği olan LASEK 1995 yılında FDA onayı almıştır. Kornea epiteli altına uygulanan yüzeysel bir ablazyon tekniğidir. Uygulanması kolaydır, 10-15 dakika sürer, ağrısızdır. En büyük dezavantajı; işlemden yarım saat sonra başlayan ve 4-5 güne kadar sürebilen, kişinin ağrı eşiğine bağlı olarak şiddetli seyredebilen; yanma, batma, ışığa hassasiyet gibi şikâyetler nedeniyle ameliyat sonrası hasta konforunun, İLASİK tekniğine göre düşük olmasıdır.
Avantajları ise; göz yapısının uygun olmaması nedeniyle İLASİK uygulamasının yapılamadığı bazı hastalarda uygulanabilir olması ve değişik nedenlerle lazer olduğunun belli olmasını istemeyen hastalarda, İLASİK tekniğinin aksine iz bırakmaması nedeniyle tercih sebebi olmasıdır.

